Blíž Tobě, Bože můj

26. 2. 2014 12:15

Jde o píseň, kterou zpívají křesťané na celém světě. Svým obsahem je vlastně zpracováním Jákobovy cesty do Cháran, podle Gen 28,10-22. Jákob ve snu vidí sestupovat k němu anděly, slávu Boží a Pán Bůh mu dává zaslíbení: Neopustím Tě!

Její slova napsala Sarah F. Adamsová v listopadu roku 1841. Podnětem k napsání byly obtížné životní zkušenosti mladé spisovatelky v otcovském domě. Otec ji přímo pronásledoval, měla hmotné potíže a nebyla zdravá. Píseň se ujala a mnohým je dosud posilou v nejtěžších chvílích života. Vypravuje se, že mnozí ji zpívali ve válkách. Zpívali ji vojáci když umírali. Všem se stala posilou i povzbuzením - blíž k Pánu Ježíši. Blíž Bohu.

Nejznámější je zpráva o tom, že byla zpívána při největší námořní katastrofě 20. století: Parník Titanik plul z Evropy do Ameriky. V neděli, 14.4.1912, po půlnoci narazil na ledovou kru, která plula pod hladonou. Kra prorazila bok lodi, této tenkrát nejmodernější lodi. Loď se začala potápět. Lidé věděli, že se nezachrání. Loď nebyla dostatečně vybavena ani záchrannými pásy, ani čluny. Tak sebevědomě vypluli podnikatelé plavby. Tou lodí jel farář Harper, který si klekl na palubě a kolem sebe shromáždil skupinu lidí, kteří se modlili za záchranu. Nepřicházela. V nejkritičtější chvíli začala hrát lodní kapela na přátí tohoto faráře Harpera melodii této písně. Při její melodii se cestující utišili. Začali zpívat. Parník se mezitím potápěl. Cestující zmizeli ve vodách oceánu, nad kterým dozníva píseň:

Blíž tobě, Bože můj, jen tobě blíž!
Byť mne i táhnout měl blíž k tobě kříž,
zaplesá vždy můj duch: Blíž tobě, jenž´s můj Bůh,
blíž tobě, jenž´s můj Bůh, jen tobě blíž!

Byť mne tma objala, slunka zhas svit
a já na kameni strojil si klid,
můj bude, Pane, sen: blíž tobě, Bože, jen,
blíž tobě, Bože, jen, jen tobě blíž! 

Ukaž mi, cesta že k nebi má jde
a vše, co sesíláš, z lásky že je;
andělů pokyn zřím, blíž k tobě jít že smím,
blíž k tobě jít že smím jen k tobě blíž! !

A když pak procitnu pln díků, chval,
v Bethel ti postavím každý svůj žal
tak, by mne každá tíž vedla jen k tobě blíž,
vedla jen k tobě blíž, jen k tobě blíž! 

I když mne nad slunce v nadhvězdnou výš
povznese peruť tvá,v nebeskou říš,
můj hlahol uslyšíš: Můj Bože, tobě blíž,
můj Bože, tobě blíž, jen tobě blíž!

Zobrazeno 6050×

Komentáře

LidiLidi

Už jsem ji slyšela zpívat i na křtinách a na svatbě. Je to krásná a hluboká píseň. U nás se zpívá normálně při mši, nemám ji zažitou jakou pohřební a kdysi mě to přikvapilo, že ji tak lidi vnímají. Je to trochu škoda...

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz